Mitől jó egy lakásbiztosítás?

Lakásbiztosítást köt egy nő egy ügynökkel.

Mitől jó egy lakásbiztosítás?

Akkor értékeljük igazán azt, hogy rendszeresen fizettük a lakásbiztosításunkat, amikor bekövetkezik egy káresemény. Persze, a teljes megkönnyebbüléshez az kell, hogy a biztosítótól kapott kártérítési összeg valóban fedezze az elszenvedett kárunkat. Ennek esélye pedig csak nagy körültekintéssel megkötött biztosítással növelhető.

 

A csalódások elkerüléséért megmutatjuk milyen feltételeknek kell megfelelnie egy  lakásbiztosításnak.

 

Milyen a jó lakásbiztosítás?

 

Röviden: valós ingatlanra, pontos biztosítási összegre és releváns kockázatokra szól.

 

Az adott ingatlanra szabott

Biztosítási szerződésünk megkötésekor alaposan ellenőrizzük, hogy a lakásunk adatai megegyeznek-e a valósággal, különben pórul járhatunk, amikor beüt a krach! Figyeljünk a pontos címre és ne írjunk be alacsonyabb hasznos alapterületet, hogy pár ezer forintot spórolhassunk, továbbá ne feledkezzünk meg a melléképületekről sem! Ugyanis, ha csak az ingatlan értékének 75%-áért fizetünk, akkor kárrendezésnél csak az alulbiztosítottsággal arányosan csökkentett kárösszeg kerül kifizetésre.

De nem éri meg többet fizetnünk sem, mert a törvény értelmében a “biztosítás nem vezethet meggazdagodáshoz”, tehát nem fogunk annyi kártérítést kapni, hogy a régi, lepusztult használati tárgyunk helyett egy újat tudjunk vásárolni.

 

Rendszeresen (legalább évente) felülbírált

Ez különösen igaz, ha felújítást vagy bővítést végeztünk a lakásunkon, vagy új, nagyobb értékű ingóságot vásároltunk. Ilyen esetben aktualizáljuk a szerződést és frissítsük az adatokat.

 

Továbbá az is előfordulhat, hogy a biztosító általi értékkövetés alacsonyabb, mint az inflációt, ez megint csak alul biztosítottsághoz vezethet és fájdalmasan érinthet minket káreset bekövetkeztekor. Ráadásul az idő elteltével egyre újabb kockázati elemek kerülnek bele egy-egy módozatba, - pl. a cyber kockázatok - amelyek a szerződés átdolgozásakor már plusz védelmet adnak.

Akkor jó egy lakásbiztosítás, ha a legrosszabb történik (például porig ég az otthonunk), akkor abból a kártérítési összegből képesek vagyunk újraépíteni és berendezni. Tehát mindig az aktuális újraépítési és beszerzési költségek szerepeljenek a szerződésben.

 

Releváns károkra térít

A Kárpát medencében viszonylag kicsi az esélye, hogy számottevő tornádókárt szenvedjünk (habár ki tudja, mit hoz még a klímaváltozás …), ezért nem arra kell hangsúlyt fektetnünk a biztosításunk megkötésekor, hanem olyan károkra, amelyek tényleg előfordulhatnak. Továbbá más biztosítási módozatot igényel egy 50 m2-es társasházi lakás, mint egy 200 m2-es családi ház rengeteg üveg felülettel.

 

Ha nem vagyunk tisztában azzal, hogy milyen káreseményekre térít a biztosításunk, könnyen lehet, hogy olyanra is fizetünk, aminek minimális a valószínűsége, hogy bekövetkezhet. Például sokan fizetnek ebtartói felelősségbiztosítást, anélkül, hogy kutyájuk lenne. Más kategóriába tartozik, amikor benne van a csomagban egy bizonyos káresemény, de díjmentesen. Ezzel kapcsolatban érdemes megkérdeznünk a biztosítási alkuszunkat.

 

Az adatszolgáltatás az ügyfél felelőssége, a kockázatfelmérés az alkusz feladata és kötelessége, és ha jól kooperálnak abból jó lakásbiztosítás születik.

 

Mire nem térít a biztosító?

 

Azt biztosan nem kell hosszan magyaráznunk, hogy nem fogja kifizetni a kárunkat a biztosító, amennyiben szándékos károkozás történt vagy ha elhanyagoljuk a kármegelőzési, karbantartási kötelezettségünket. Ide tartozik az is, ha már annyira elavult az épület, hogy a kár szinte elkerülhetetlenné válik, és mi, a tulajdonosok nem javíttatjuk meg időben. Az építési konstrukciós hibákból  vagy nem megfelelő anyagválasztási, technológiai hibákból keletkező káreseteket sem fogja megtéríteni a biztosítónk. De akkor is mentesül, ha olyan sokáig várunk a kárbejelentéssel, hogy a károkozás körülményei felderíthetetlenné válnak. 

 

A nem térített kategóriába tartozik az is, ha saját magunk általi szándékos károkozás, azaz 

nyerészkedés történik. A biztosító nemhogy nem fog fizetni, de még egyéb következményekkel is szembe kell néznie az elkövetőnek ilyen esetben.

 

Ami napjainkaban sajnálatos módon előtérbe került, hogy a biztosító fedezi-e kárunkat háború, polgárháború, sztrájk, vagy felkelés esetén? Általánosságban véve elmondható, hogy nincs olyan módozat, amire ez fedezetet adna. 

 

Ahhoz, hogy a legtöbbet hozhassuk ki lakásbiztosításunkból, és ne érjen minket csalódás érdemes professzionális segítséget kérni egy tapasztalt biztosítási alkusztól. Kérdés esetén keressen minket bátran!