Klímaváltozás és lakásbiztosítás összefüggései

Klímaváltozás és lakásbiztosítás összefüggései

Klímaváltozás és lakásbiztosítás összefüggései

Nem lehet tudni, pontosan még milyen hatással lesz a klímaváltozás a mindennapi életünkre, de abban biztosak lehetünk, hogy további változásoknak nézünk elébe. Ezek a változások a biztosításunkra is kiterjedhetnek. De mégis mire számíthatunk?

 

Klímaváltozás Magyarországon?

 

A Magyar Biztosítók Szövetségének tanulmánya szerint ezek a legvalószínűbb természeti változások, amelyekre számíthatunk a jövőben:

- Az árvízveszély valószínűsége, a tengerparti áradások, viharok gyakorisága, és a tengerszint emelkedés lesz jellemző Európában. 
- Ezenkívül a gleccserek, hegyvidéki területek hófedettsége csökkenni fog, ami a turisztikai viszonyokat fogja megváltoztatni a térségekben. 
- Az élővilág diverzitása is alacsonyabb lesz előreláthatóan (egyes vélemények szerint akár 60%-kal csökkenhet 2080-ra). 
- A víz elérhetősége is hanyatló tendenciát mutat, főleg Dél-Európában. Ez pedig befolyásolják a turizmust, és a növénytermesztést.
- Továbbá hőhullámok és futótüzek előfordulásának emelkedése várható.

 

Magyarországon is megfigyelhető az átlaghőmérséklet emelkedése, főleg a keleti, északkeleti régióban. A XX. század elejétől kezdve átlagosan 2,1 Celsius fokos növekedést figyeltek meg itt (míg országszerte ez az átlag csupán 1,2 Celsius fok).

 

Mire számíthatunk?

Az időjárás tekintetében nagy valószínűséggel a viharok számának emelkedése lesz a jellemző, valamint az ezzel járó villám- és jégkárok. Legtöbbünk ismeretségi körében akadnak olyanok, akiknek a háza ilyen jellegű kárt szenvedett az elmúlt néhány évben. Sajnos, előfordulhat, hogy ennek a száma növekedni fog az elkövetkezendő időszakban.

 

A 2015-ös nyár középhőmérsékletének eltérése az 1981–2010-es normáltól

A 2015-ös nyár középhőmérsékletének eltérése az 1981–2010-es normáltól (forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat)

 

Ezenkívül az árvizek és belvizek száma is nőhet. A szakértők úgy vélik, hogy a téli eső eredetű áradások és a nyári villámárvizek (rövid idő alatt, nagy mennyiségű eső) száma emelkedhet, az olvadásos árvizek kockázatát nem tudni.

 

Számítani lehet területi különbségekre is. Ugyanis a nyolcvanas évektől kezdve a keleti, északkeleti területek hőmérséklete emelkedett a leginkább (2,1 Celsius fok átlagban). A második legnagyobb hőmérsékleti növekedést az ország középső része és a Mecsek produkálta. A melegedés főleg a nyarakra volt jellemző, de biztosan mindannyian éreztük ennek hatását. Ezen eltérések az ingatlanok árainak változását, piaczsugorodást és kockázatkezelési nehézségeket is okozhatnak.

 

Mindez hogyan érinti a biztosítási szektort és a lakásbiztosításunkat?

 

Minden biztosító érdeke, hogy hosszú távra képes legyen biztosítani az ügyfeleit az újonnan megjelenő veszélyek ellen is. Így nagy eséllyel számíthatunk arra, hogy a biztosítók figyelembe fogják venni a biztosítandó ingatlanok felkészültségét az esetleges természeti csapásokra is.

 

Tehát, ha az éghajlatváltozás miatt az elemi kockázatok esélye növekedni fog, akkor célszerűbb felújításkor ellenállóbb technológiák használata. Korszerűsítésre pedig a magyarországi lakóépületek jelentős részének szüksége van, mivel az ingatlanállomány elöregedett.

 

Viszont, ha ez nem következik be, az hatással lehet a biztosítási szektorra is. Hiszen nagyobb kárráfordításról kell gondoskodniuk, ami csökkentheti a lakásbiztosítást igénybevevőket is. A biztosító hozhat be olyan szabályokat, amik kedvezőtlenek azoknak, akiknek kevésbé új - így kevésbé felkészült az esetleges természeti csapásokra- az ingatlanuk. Megemelhetik az árakat, azoknak, akiknek régi a házuk, míg csökkenthetik azoknak, akiké megfelel a legmodernebb energetikai elvárásoknak és ellenállóbb az időjárásnak.

 

Összegzés

Bármennyire is reménytelennek tűnik a helyzet, nem az. Megfelelő előkészületekkel (energetikai, szigetelési, kármegelőzési felújítások) védekezhetünk az éghajlatváltozás okozta természeti csapásokkal szemben. Sőt, erre manapság akár már állami segítséget is kérhetünk. (Munkatársaink szívesen segítenek átnézni a lehetőségeit!) Azért is érdemes elgondolkodnunk egy alapos renováláson, mert értékemelkedés és költségcsökkenés következik be az ingatlanunkon, amely kihathat a fizetendő biztosítás összegére is.