Mire számíthatunk a hitelmoratórium után?

Hitelmoratórium: malacpersely sebész maszkot visel.

Mire számíthatunk a hitelmoratórium után?

A pandémia sokak életét megváltoztatta, gyakran sajnos negatív irányba, így vannak, akiknek hatalmas megkönnyebbülést jelentett a törlesztési moratórium. 

 

Cikkünkben azt járjuk körbe, hogy mire számíthatnak azok, akik a moratórium teljes ideje alatt igénybe vették azt. De kezdjük a legelején: mit jelent pontosan a hitelmoratórium?

 

Mi az a hitelmoratórium?

 

Becenevén törlesztési moratórium Magyarország egyik legjelentősebb járványügyi rendelkezése. Tulajdonképpen egy meghatározott időre vonatkozó állami rendelkezés, amely alatt a hitellel rendelkező adósok mentesülnek a törlesztőrészletek fizetése alól: tőke-, kamat-, és díjfizetési mentesülés. A fizetési szünet automatikus, teljesen banktól független, lakossági hitelre és vállalati kölcsönre érvényes. Nem (volt) igénybevehető a már felmondott hitelekre, viszont az 1-2 hónapos elmaradásban lévőkre igen.

 

Említettük, hogy a hitelmoratórium automatikus. Ez azt jelenti, hogy amennyiben az adós továbbra is szeretné fizetni a törlesztőrészletét, azt jeleznie kell a bankja felé. Vagyis csak jeleznie kellett, mert mostanra az adósok egy részének ismét fizetnie kell. 

 

A díjnemfizetés csak ideiglenes, a moratórium idejére szól. Nem jelenti azt, hogy hitele megszűnik, csupán arra az időre nem kell a havi törlesztőt fizetni. Hogy ez mit jelent a moratórium utáni törlesztőrészletünkre és futamidőnkre vonatkozóan, arra később kitérünk.

 

A moratórium első hulláma

 

A törlesztési moratórium 2020. március 18-án került bevezetésre. Eredetileg ugyanazon év december 31-ig tartott volna, de meghosszabbították 2021. október 31-ig. Ezen időszak alatt minden olyan adósra érvényes volt az országban, aki 2020. március 18. előtt vette fel lakossági vagy vállalati hitelét.

 

A moratórium második hulláma

 

2021. november 1-től már csak a rászoruló csoportok vehették igénybe, és ebben az esetben már igényelni kellett, külön nyilatkozattal. Hacsak nem kerül meghosszabbításra, a moratórium 2022. június 30-ig érvényes a jelen feltételek mellett.

 

Ki kapott felmentést a fizetés alól?

 

A nyugdíjasok, a családok (gyermeket várók és nevelők), a közfoglalkoztatottak, a munkanélküliek, valamint az a vállalkozások, amelyeknek 25%-kal csökkent a bevétele az előző évhez képest.

 

Mire számíthatunk idén június 30-a után?

 

Július 1-én a moratórium véglegesen megszűnik, minden adósnak újra el kell kezdenie törlesztenie. 

 

Hogyan hat a kamatra a törlesztési moratórium?

Hitelünk kamata nem változik a fizetés szüneteltetése alatt. Ez alól kivételt képez a változó kamatozású hitel. 

 

A törlesztés időszakos felfüggesztése nem azt jelenti, hogy az adott időszak kamatát nem kell kifizetnie az ügyfélnek. A moratórium időszaka után, a felhalmozódott kamatot a banknak a hiteltől elkülönült formában kell kezelni és további kamatot rászámolnia tilos.

 

A moratórium lejárta után be kell fizetnünk az elmaradásunkat. Ezt általában a bankok egyenlő elosztásban, a törlesztőrészletünkhöz adják, de van egy olyan szabály is, amelynek értelmében az új, megemelkedett fizetési kötelezettség nem haladhatja meg a moratóriumot megelőzőt. Ez viszont azt jelenti, hogy a futamidőnk fog meghosszabbodni.

 

Mennyivel várható a futamidő emelkedése?

 

Ahogy említettük ez egyénileg változhat. De azt meg tudjuk mutatni milyen tényezők befolyásolják:

- a hitel kamata;
- mikor vette fel a hitelt (ugyanis a kamat mértéke változhat az futamidő alatt);
- milyen hosszú ideig élt a törlesztési moratóriummal.

 

Összegezve

 

A hitelmoratórium egy remek megoldás volt azoknak, akiket kifejezetten rosszul érintett a pandémia. Most, hogy hamarosan véget ér, érdemes lehet felülvizsgálni hitelünket, hiszen könnyen lehet, hogy hitelkiváltással kedvezőbb kondíciókat érhetünk el. Erre javasolt egy szakértő bevonása: keressen minket bizalommal!