A felelősség kérdése a társasházak és ingatlantulajdonosok szemszögéből

A felelősség kérdése a társasházak és ingatlantulajdonosok szemszögéből

A felelősség kérdése a társasházak és ingatlantulajdonosok szemszögéből

Sajnos túl gyakran hallunk olyan hírről, hogy valaki megsérül vagy - ami még rosszabb - meghal egy fel nem takarított járdán elcsúszva vagy egy leszakadó erkély miatt. Mindenki szeretné ezt elkerülni - érthető okokból. 

 

Milyen felelősség terhel egy ingatlan tulajdonost?

 

Erre a kérdésre egyszerű a válasz: minden fenntartással, üzemeltetéssel, állagmegóvással kapcsolatos feladat és minden ezek elmulasztásából adódó kártérítési felelősség őt terheli. 

 

Családi ház esetében ez viszonylag egyértelmű mindenki számára. Gondoljunk egy kidőlt fára, egy lefújt cserépre… Az én fám törte a te autód - fizetnem kell a kárt, ha nincs lakásbiztosításom. Tehét, saját érdekünk, hogy legyen, de a bankok köteleznek is rá, ha hitel van az ingatlanon.

 

A felelősség kérdése viszont kicsit bonyolódik a társasházak esetén.

 

Ez leginkább a magán tulajdon - személyes felelősség és a közös tulajdon - közös felelősség elv különbözőségéből adódik. Ugyanakkor lényegesen nagyobb a valószínűsége, hogy a lakók egymásnak vagy egy kívülálló idegennek kárt okozzanak. Gondoljunk itt a nyitva felejtett csapra, vagy az el nem oltott gyertya okozta károkra. 

 

Az épület karbantartási vagy állagmegóvási kötelezettsége pedig gyakran pénzhiány miatt nem valósul meg. Ez viszont nem mentesíti a lakókat a közös felelősségvállalás alól. Ha bebizonyosodik, hogy mi okoztuk a kárt, akkor súlyos összegek fizetésére számíthatunk, de erre remek megoldást adhat a felelősségbiztosítás. 

 

Ki a felelős, ha károkozás történt?

 

Akár ingatlantulajdonosok, akár bérlők vagyunk, egy épületkomplexum esetén valószínűleg nem mi fogjuk télen a havat elsöpörni vagy a járdát felsózni. Viszont a társasház közösségét terheli a felelősség, ha bármilyen baleset történik a nem megfelelő takarítás által. 

 

Kisebb társasházaknál előfordulhat, hogy a lakástulajdonosok felosztják egymás között a takarítást. Akkor is gondoskodnunk kell a munka elvégzéséről, ha nem tudunk ott lenni, mert elutaztunk vagy betegek vagyunk. Ugyanis a felelősség alól ezek az érvek nem mentesítenek.

 

Hogyan védekezhetünk a váratlan események ellen?

 

Teljes mértékben nem fogunk tudni mindent kivédeni. Napjaink szélsőséges időjárása bőven ad példát a nemkívánatos események széles tárházára, de egy jól felmért és korrekt módon megkötött biztosítás nagy segítség lehet a bajban. Ahogy Egyed Györgyi, a Dorado XXI. tulajdonosa fogalmaz: „A biztosítás ígéret és remény egyszerre. Reméljük, hogy soha nem következik be az esemény, amire kötjük, de ígérjük, hogy ha mégis megtörténik, akkor segítséget nyújt és (legalábbis anyagilag) túl tud lépni rajta.”

 

Milyen biztosítást javaslunk?

 

Lakás és ingóságbiztosítás

Gyakran a lakásvásárlás feltétele a biztosítás megkötése, viszont előfordul, hogy nem ellenőrizzük le az adatokat alaposan. Tartsuk észben, hogy kár esetén, a biztosító alacsonyabb kártérítést fizet - ha egyáltalán fizet -, amennyiben adataink nem felelnek meg a valóságnak. A leggyakoribb hiba, hogy kevesebb négyzetméter van megadva a szerződésben, mint a valóságban. 

 

Egy korrekt biztosítási szakember évről évre figyelmezteti/felkeresi ügyfeleit és a valós viszonyok szerint aktualizálja a meglévő szerződést.

 

Magánemberi felelősségbiztosítást a legtöbb lakásbiztosítás tartalmaz. Ennek akkor vesszük nagy hasznát, ha mi okozunk kárt egy 3. személynek. Az élet nagy dramaturg, rengeteg a példa a lefújt cseréptől a kerékpáros vagy síbalesetig. 

 

Akik társasházban laknak gyakran úgy gondolják, hogy nincs szükségük külön lakásbiztosításra, hiszen a társasház rendelkezik biztosítással. 30 év biztosítási tapasztalata után biztosan állítom, hogy nagy szüksége van rá mindenkinek, hiszen a ⅔ többséggel elfogadott biztosítás nagyon gyakran csak a szükséges minimumra ad fedezetet. 

 

Bérlői vagy bérbeadói felelősségbiztosítás

Egy lakás bérbeadása vagy bérlése mindkét fél részéről nagy kockázat. Balesetek történnek, és ha bérlőként szeretnénk viszontlátni a befizetett kauciót, akkor ennek kivédésére ez a fajta felelősségbiztosítás remek megoldás lehet.

 

Ha bármilyen kárt szenvedtünk el, és van biztosításunk, akkor az első dolgunk, hogy felkeressük őket. Tudjuk meg mire van szükségük, ahhoz, hogy a káresetet felvegyék, és mi megkapjuk a kárpótlásunkat. De ha bizonytalanok vagyunk, még mindig felkereshetjük a biztosítási szakértőnket, aki minden kérdésünkre tud majd választ adni.

 

A biztosítás sosem kidobott pénz, ha nem történik káreset, akkor sem. Mi is jobban fogunk aludni, ha tudjuk, bármi történjék, a biztosító gondoskodni fog rólunk. 

 

Kérdés esetén, keressék bátran munkatársainkat!