Hitelfelvétel lakásvásárláskor - első lépések és hasznos tanácsok

Hitelfelvétel lakásvásárláskor - első lépések és hasznos tanácsok

Hitelfelvétel lakásvásárláskor - első lépések és hasznos tanácsok

Megszületett az elhatározás: lakást veszünk! De felmerül a kérdés, először az álomotthon után kutassunk vagy bankot keressünk? Érdemes előbb egy hitelközvetítővel beszélni? Mi járjuk körbe a bankokat vagy egyszerűbb, ha szakértő segítségét kérjük?

 

Lássuk, mi az első lépés!

 

Ha időt szeretnénk magunknak spórolni, kezdjük azzal, hogy felkeresünk egy hitelközvetítőt, aki már a kezdeti lépésekben segít nekünk.

 

Miért?

 

Mert magánszemélyként maximum 3-4 bankot látogathatunk meg, de a legjobb közvetítő cégek akár 10 bank ajánlatát is bemutathatják nekünk.

Már érdeklődéskor beszélhetünk a terveinkről és a lehetőségeinkről. A közvetítő felméri mekkora összeg áll a rendelkezésünkre, mennyi hitelt szeretnénk felvenni, mekkora havi törlesztőrészletet tudunk vállalni.

 

Hány alkalmat vesz igénybe a hitelügyintézés, ha hitelközvetítő segítségét kérjük?

 

Általában 3 alkalom elég:

 

A kapcsolatfelvétel (amikor megtörténik az előkalkuláció),

a dokumentumok begyűjtése (erről bővebben lent),

a szerződéskötés (ez már a bankban történik).

 

Ebből az előminősítés ideje általában pár napot vesz igénybe, az egész folyamat pedig - a tanácsadástól a folyósításig - végbemegy nagyjából öt hét alatt. 

 

Milyen dokumentumokra van szükség a hiteligényléshez?

 

Lakásvásárlás esetén adásvételi szerződésre (amely földhivatalba érkeztetett), letéti szerződésre (melyet a dokumentumot készítő ügyvéd benyújt a földhivatalhoz, miután az eladó megkapta a teljes vételárat a vevőtől), valamint érvényes okmányokra (személyi igazolvány, lakcím kártya, adóazonosító kártya).

 

Ezenkívül kölcsönigénylő csomagra, amely tartalmazza:

Az ingatlan (cím és helyrajzi szám) és a vevő adatait (személyes és munkahelyi információk). Az ügyfélnek be kell mutatnia egy munkáltatói igazolást (ha vállalkozó, akkor NAV jövedelemigazolás). Szükség van még egy adatvédelmi és egy beleegyező nyilatkozatra is, amelyben hozzájárul az adatai lekéréséhez a KHR-ből (régi BAR-lista). Amennyiben nem a saját bankjánál veszi fel a hitelt, bankszámla kivonatra is szükség van.

 

Továbbá be kell mutatnia a bankhoz benyújtandó tájékoztatót és az aláírt kalkulációt is (amelyben feltüntetik, hogy milyen futamidejű és kamatú hitelről van szó).

 

Használt lakás esetén

 

A fentieken kívül az ügyfélnek be kell mutatnia az energetikai tanúsítványt is. 

 

Építkezésnél

 

A hitelintézet kérni fogja az e-naplót, engedélyezési dokumentumokat, a költségvetési tervet, és minden egyéb építéshez kapcsolódó dokumentumot.

 

Támogatott hitelhez

 

Az ügyfélnek nyilatkoznia kell a meglévő gyermek számáról és személyes adatairól, valamint a gyermekek személyes okmányaira (születési anyakönyvi kivonat, lakcím- és adókártya), vagy terhességi kiskönyvre (ha magzat elmúlt 12 hetes) is szükség van. Továbbá a pár egyik tagjának be kell mutatnia egy TB igazolást arról, hogy 180 napja fizeti a járulékokat (kivéve, ha külföldön dolgozott).

 

Ezeket a dokumentumokat nem kell magunkkal vinnünk érdeklődéskor (akkor csak a banki adatainkra és a személyes okmányainkra van szükség), csak a szerződéskötéskor. De a hitelközvetítő és a bank minden esetben ad egy check-listet az ügyfélnek, ami segít az eligazodásban.

 

Az ügyfelek által elkövetett leggyakoribb hibák

 

A szerződéstervezet átnézésének elmulasztása

Miután a bank jóváhagyja az ügyfél hitelét, e-mailben megkapja a szerződéstervezetet. Ezután 3 napja van arra, hogy átnézze, kérdéseit feltegye, ugyanis a szerződés aláírásakor már erre nincs lehetősége.

 

Szerződésbeli vállalások

Jól meg kell fontolni az elő- és végtörlesztéseket. Ugyanis előfordulhat, hogy ha idő előtt szeretne törleszteni, akkor vissza kell fizetnie a kedvezményt. Valamint, ha nem a szerződésben vállalt havi összeg érkezik a számlájára, a futamidő alatt is megeshet ugyanez.

 

Akkor is megéri kikérni egy hitelközvetítő tanácsát, ha már konkrét elképzelésünk van a választott bankról - a szakértői segítség ekkor is nagyban megkönnyítheti a folyamatokat.. Továbbá egy gyakorlott tanácsadó minden részletre felhívja az ügyfél figyelmét és utánkövetést is végez. Sosem marad magára az ember a kérdéseivel. 

 

A cikkben elhangzott információk tájékoztató jellegűek, a részletekért vegye fel velünk a kapcsolatot!