Fontos tudnivalók a nyugdíjbiztosítási adókedvezményről

Fontos tudnivalók a nyugdíjbiztosítási adókedvezményről

Fontos tudnivalók a nyugdíjbiztosítási adókedvezményről

Évtizedekkel előre tervezni nagy elhatározás. Sokan nagyon nehezen veszik rá magukat - ha egyáltalán ráveszik. Felmerül a kérdés, hogy miért kellene gyűjtögetnünk a nyugdíjas éveinkre, azért fizetünk adót, nem? Nem teljesen…

Miért fontos biztosítani magunkat a nyugdíjas éveinkre?

A nyugdíjrendszer az aktív, kereső rétegen alapul. Optimális esetben ez a réteg nagyobb, de ha megnézzük Magyarország, de akár Európa korfáját, láthatjuk, hogy mára már sokkal több idős van, mint fiatal. A várható életkor is folyamatosan növekszik az életkörülmények javulása és a gyógyítási technológiák fejlődése miatt. Egy átlagember akár 20 évet is élhet nyugdíjasként, míg egy pár évtizeddel ezelőtt ez csak pár év volt. Várhatóan el fog jönni egy kritikus pont, amikor ezt már nem fogja bírni a nyugdíjrendszer. 

Kinek érdemes nyugdíjmegtakarításon gondolkodnia?

A nyugdíj mértékét többek között az határozza meg, hogy mennyi járulékot fizetünk, hiszen azt kapjuk vissza miután nyugdíjba megyünk. Ezért, ha vállalkozóként dolgoztunk életünk nagy részében; vagy gyakran nem voltunk bejelentve, (esetleg kevesebb órával, mint valójában), akkor mindenképpen keressünk fel egy biztosítási alkuszt, akivel beszélhetünk a lehetőségeinkről.

A fiatalabb korosztálynak kiemelten fontos ezt a lehetőséget figyelembe venni. Ugyanis egyes nézetek szerint már csak az 1965 előtt születettek számíthatnak biztosan nyugdíjra. Azért is éri meg korán kezdeni, mert hosszabb távon több kedvezményt is kaphatunk a biztosítónktól, valamint államilag támogatott adóvisszatérítést is igényelhetünk. Ez évi akár 130 ezer forint is lehet. 20-30 év alatt már ebből is jelentős összeg gyűlhet össze.

Nyugdíjbiztosítás kontra hosszú távú befektetés

  • Egy átlagos megtakarításhoz képest magasabb hozam elérésére van lehetőség.
  • Tartalmaz biztosítási védelmet, és lehetőség van a kedvezményezett megjelölésére is.
  • Az infláció ellen értékkövetéssel és index díjjal védekeznek a biztosítók. Ez egy évi néhány százalékos növekedés a díjban. 

További előnye még a nyugdíjbiztosításnak, hogy amiatt sem kell aggódnunk, ha megemelik a nyugdíjkorhatárt. Ugyanis a biztosítás a szerződés megkötésekor érvényes kort veszi figyelembe. Továbbá ezzel a megtakarítási formával már kis összeggel is sokat kaphatunk.

Mi történik, ha valakinek szüksége van rá a nyugdíjkorhatár elérése előtt?

Természetesen van lehetőség a visszavásárlásra. De mérlegeljünk előtte! Lehet ugyanis díjmentesíteni, szüneteltetni, esetleg csökkenteni a díjat, de visszavásárlás esetén az addigi adókedvezményt 20%-os büntető kamattal kell visszafizetni. Ezért jól beszéljünk át minden részletet és lehetőséget az alkuszunkkal.

Hasznos tippek a nyugdíjbiztosítás maximalizálására

  • Aki még az év vége előtt köt szerződést (és befizetés is érkezik rá), akkor már jövő tavasszal élhet az adóvisszatérítéssel.
  • Érdemes úgy megkötni a szerződést, hogy nem évi 650 ezer forintot (a maximum éves díj) írunk alá. Eseti díjat bármikor fizethetünk és arra is vonatkozik az adókedvezmény. Így nagyobb rugalmasságot kapunk. (Persze minden esetben az ügyfél egyéni esetét kell mérlegelni.)
  • Spóroljuk meg az időt és energiát magunknak és beszéljünk egy biztosítási alkusszal az igényeinkről. Sokkal több biztosító társaság ajánlatát ismerhetjük meg egy ilyen szakember által.

Ha nem akarunk leadni az igényeinkből, és minőségi életet szeretnénk magunknak az aranyévekre is, akkor időben el kell kezdenünk gondoskodni magunkról. Minél hamarabb kezdjük el a tartalékolást, annál több pénzt tudunk összegyűjteni - és annál jobb életet teremthetünk magunknak.

Nyugdíjbiztosítással kapcsolatos kérdéseire szakértőink szívesen válaszolnak e-mailben (info@doradoxxi.hu) agy telefonon (+36 20 399 7440)!